Dementie

Wat is dementie?

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker afhankelijk maakt van anderen. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de meest voorkomende ziekte is.

Vergeetachtigheid en dementie zijn niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand zich tijdelijk iets niet kan herinneren. Bij dementie is de informatie niet meer toegankelijk en lijkt het alsof deze voorgoed is verdwenen. Voor iemand met dementie (of het vermoeden daarvan) en betrokken familieleden is het krijgen van de juiste informatie, praktische hulp/ondersteuning en begeleiding erg van belang. Ook nadat er een diagnose is gesteld!

De tien signalen van dementie

  1. Vergeetachtigheid
  2. Problemen met dagelijkse handelingen
  3. Vergissingen met tijd en plaats
  4. Taalproblemen
  5. Kwijtraken van spullen
  6. Slecht beoordelingsvermogen
  7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
  8. Veranderingen in gedrag en karakter
  9. Onrust
  10. Visuele problemen

Contact

Wij kunnen het ons voorstellen dat u met vragen zit. U kunt op een aantal manieren informatie en contact verkrijgen. Zo kunt u SWOVE telefonisch benaderen, u kunt dan contact opnemen met 040- 254 00 66. Tevens kunt u bij SWOVE binnenlopen om informatie te verkrijgen, of u kunt een afspraak maken met onze ouderenadviseurs.

U kunt voor informatie omtrent dementie ook naar de volgende ondersteuning:

Dementiecafé

Het dementiecafé is bedoeld voor u, met het ziektebeeld dementie, uw familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers, professionals en andere geïnteresseerden. Zes maal per jaar wordt er op een interessante wijze informatie gedeeld. Voor de juiste data kunt u het beste de agenda in van SWOVE bekijken. U kunt onderstaande video bekijken om een indruk te krijgen van het dementiecafé.

Dementiewijzer

Dit is een informatie waaier waarin veelgestelde vragen over dementie zijn beschreven. U kunt de dementiewijzer gratis ophalen bij SWOVE of/-en te verkrijgen bij de dementiecafé avonden.

Belevingstuin 

Een belevingstuin  is een tuin die voor iedereen leuk is om te bezoeken. De tuin stimuleert bewegen in de buitenlucht, roept herinneringen op, prikkelt de zintuigen en zorgt er voor dat mensen zich actiever gaan gedragen. Voor jong en oud een mooi moment voor rust, spel, beweging en natuur. U kunt de video bekijken voor een sfeerimpressie.

Bij-een in het groen

Bijenhoudersvereniging St-Ambrosius en SWOVE hebben een unieke samenwerking in Veldhoven. Dit is is een laagdrempelige dagbesteding wat in het teken staat van samen zijn in de buitenlucht. Op woensdag en zaterdagochtend is de dagbesteding open van 10:00 tot 12:00, en u bent van harte welkom. Gezellig samenzijn of misschien wel kleine klusjes doen? Het kan allemaal! Of niks, dat is natuurlijk ook helemaal goed. De natuur en een groene omgeving werkt rustgevend. Een belletje naar SWOVE of Ambrosius is voldoende voor u om aan te sluiten. U kunt bellen naar SWOVE via 040- 254 00 66 of  Ambrosius via 040- 253 50 79. Langskomen in de Veldwijzer, Sterrenlaan 15 mag natuurlijk ook. U kunt ons vinden op de tweede verdieping.

Dementheek

Dementheek Veldhoven is een ontmoetingsplek in de bibliotheek voor iedereen die te maken heeft met dementie of interesse heeft in het onderwerp. Samenkomen, met elkaar delen en van elkaar leren staan er centraal. Een geschoolde vrijwilliger en professionals van de Bibliotheek en SWOVE werken er met elkaar samen. Voor de openingstijden kunt u terecht op: https://www.bibliotheekveldhoven.nl/speciaal-voor/dementheek/wat-is-dementheek-veldhoven.html 

Steunpunt Mantelzorg

Zorgt u voor een chronisch zieke, gehandicapte, hulpbehoevende partner, voor een ouder, kind, ander familielid, vriend of buur uit Veldhoven? Dan bent u mantelzorger. Als mantelzorger verzet je vaak veel werk, natuurlijk doet u dit met liefde maar het kan ook zwaar zijn. SWOVE kan iets voor u betekenen ter ondersteuning, informatie, begeleiding maar ook voor een dik verdiend compliment. Daarom verzorgt SWOVE namens de gemeente de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Meer informatie kunt u vinden op de pagina mantelzorgers. 

Extra informatie

In onderstaande video’s brengt Carolien van der Heijden een bezoek aan het Maxima Medisch Centrum, het Notarishuys en een Zorg Traject Begeleider om daar met experts in gesprek te gaan over dementie.