Terug naar nieuws

Zorgen voor elkaar!

En dat doen ze Stefan (39) en Inge (33). Zij zijn jong en mantelzorgen voor elkaar. Wat ze vooral willen uitdragen is dat SWOVE óók jongere mantelzorgers veel te bieden heeft.

“Dankzij Swove kunnen wij ook meer qua geboden mogelijkheden, zoals advies, ondersteuning, tips, ontspannende activiteiten enz. Ze staan er altijd voor je klaar en je kunt met al je vragen terecht. Ze hebben daar ook veel deskundigheid in huis en je voelt je daar altijd welkom”, wil Stefan graag kwijt.

Collega’s
Stefan en Inge hebben elkaar voor het eerst ontmoet in 2001 op het werk. Stefan verkocht meubels en tapijt en Inge was met haar broze gezondheid actief als weekendhulp. Het begon allemaal als een ‘collegiale vriendschap’ waarin beiden zelf nog een relatie hadden. Die relaties liepen echter stuk en de collegiale vriendschap werd een relatie die later zou uitmonden in een huwelijk. “We gaan pas trouwen als ik zonder rolstoel naar het altaar kan” liet Inge Stefan weten. Inmiddels zijn zij een jaar getrouwd.

Een leven vol van stress
Stefan heeft altijd hard gewerkt, maakte weken van 70 tot 80 uur en had uiteindelijk een eigen bedrijf. Stress en bij herhaling zware burnout-klachten, in combinatie met serieuze lichamelijke klachten, brachten Stefan naar de rand van de afgrond. Een nogal beladen jeugd met veel stress in de rugzak werkte ook niet bepaald mee. Het houdt dan toch een keer op.

Veel zorg voor Inge
Ook Inge kreeg en krijgt het nog meer dan Stefan, voor haar kiezen. Vanaf haar prille jeugd kreeg ze te maken met veel, vaak ernstige gezondheidsklachten met ziekenhuisopnames. Tot op de dag van vandaag krijgt zij veelvuldig stevige pijnen die zich te pas en te onpas aandienen. Op de schouders van Stefan komt dus veel zorg voor zijn Inge terecht en ziet daardoor niet zelden zijn nachtrust verloren gaan. Inge is dan ook afhankelijk van veel medicijnen en diverse hulpmiddelen zoals een traplift, scootmobiel enz. Er zijn dagen, en daarbinnen momenten, dat Inge redelijk vooruit kan. Maar er zijn ook momenten dat Inge met de kleinste dingen helemaal niets kan.

Inge en Stefan zijn blij met elkaar en de zorg die zij elkaar kunnen bieden. Beiden hebben een stevige rugzak en dat draagt er volgens Stefan mede toe bij dat ze elkaar beter kunnen begrijpen.”Als ik zelf niets had gemankeerd, had ik haar nooit kunnen begrijpen,” zegt Stefan. Ze willen graag kinderen, maar vanwege alle problemen hebben ze besloten om dit niet te doen. “Wij hebben geestelijk en lichamelijk zoveel klachten dat wij niet het risico willen lopen zaken door te geven. Wij vinden dat kinderen, kinderen moeten kunnen zijn, en dat gaat niet als zij dezelfde klachten zouden krijgen als ik” laat Inge overtuigend weten.

Ontspanning in creativiteit
Inge heeft grafische vormgeving gedaan na de HAVO. Haar droom om HBO Kunstacademie te gaan doen kon Inge, door haar lichamelijke klachten, niet uit laten komen. Dat Inge zich wel lekker creatief kan uitleven is in huis zeker te zien. Via Swove werden beiden attent gemaakt op atelier Soeff. Inge en Stefan zijn het erover eens, dat zij bij Atelier Soeff de leukste activiteit hebben gedaan van alle activiteiten die bij Swove zijn georganiseerd. Het resultaat van hun inspanning tijdens de workshops aldaar lieten zij trots zien. Creatief bezig zijn is een fijne afleiding en ontspant, ondanks dat het ons veel energie kost. Dat weten ze maar al te goed bij Swove, en dat kunnen Stefan en Inge goed gebruiken!