Terug naar nieuws

SWOVE ontvangt 10.000 euro van het Oranje Fonds

“Corona heeft de kwetsbaren en ouderen in Veldhoven goed geraakt. Fysiek contact is sterk beperkt, wekelijkse activiteiten gaan niet door, informatie en opvang kan ineens alleen digitaal of op afstand. Ook onze vrijwilligers, veelal op leeftijd, zitten nu thuis. Dat is voor niemand leuk”, aldus directeur Theo Coppens. “We hebben gemerkt dat vooral het contact tussen vrijwilligers en cliënten enorm gemist wordt. Van beide kanten.”

SWOVE heeft daarom vol ingezet om de band tussen vrijwilliger en cliënt sterk te houden en krijgt daarbij extra steun vanuit het Oranje Fonds. De vrijwilligers van SWOVE worden 1-op-1 begeleid door professionals, veelal ouderenadviseurs. Ze leren bijvoorbeeld beeldbellen, maar ook om te gaan met de verhalen die ze te horen krijgen. Want die kunnen best heftig zijn.

Ellen Stevens is een van de vrijwilligerscoördinatoren binnen SWOVE: “We zien bij onze cliënten veel eenzaamheid, verdriet en machteloosheid. Daarbij is het afscheid nemen van naasten in tijde van corona echt heel anders.” Ze hoort dit ook terug van andere coördinatoren en de ouderenadviseurs binnen SWOVE. “Cliënten begrijpen de maatregelen ook niet altijd, worden opstandig of trekken zich juist terug. En dat kan heel zwaar zijn voor een mantelzorger.”

Inmiddels zijn wekelijkse belronden vaste prik bij de vrijwilligers. En sinds 1 juli gaan enkelen ook weer naar buiten. Naar de Belevingstuin bijvoorbeeld. “We houden de richtlijnen sterk in de gaten, want een goede gezondheid is het belangrijkst.”