Terug naar nieuws

Rie en Jack: Vief en Actief!

Rie en Jack: Vief en actief!

Rond de negentig zijn ze, Rie van de Bergh en Jack de Waard. En daarmee de oudste vrijwilligers, die zich samen met SWOVE inzetten voor de oudere medemens. Dit is overigens maar een van de activiteiten die ze in het sociale domein ondernemen. Mensen-mens, zo noemen ze dat tegenwoordig en als je dat al je hele leven bent, ben je goed bezig (geweest).

Voor SWOVE zijn ze gastvrouw en gastheer bij het eetpunt in het Rundgraafpark, een locatie waar veel ouderen een appartement bewonen en waarvan 'niet-zelf-kokers' naar het eetpunt kunnen komen om de dagelijkse warme maaltijd te verorberen. Nee, koken doen de gastvrouw en gastheer niet. Dat gebeurt door cateringbedrijf Content uit Westerhoven, dat er iedere werkdag de maaltijd brengt.

Die maaltijd uitserveren, daar zetten Rie en Jack zich voor in. Als je gezellig wilt eten dan moet de tafel aantrekkelijk gedekt zijn en is het uiteraard erg prettig als de tafelgenoten, naast een hartelijke ontvangst, op een prettige wijze van voor-, hoofd- en nagerecht worden voorzien. Kortom: Rie en Jack -en naast hen nog een aantal collega's- leggen de eetdeelnemers figuurlijk in de watten en dat wordt zeer op prijs gesteld.

Rie is al 15 jaar actief in het Rundgraafpark en Jack 7 jaar. Beiden benadrukken dat actief blijven tot op hoge leeftijd energie geeft. Bovendien krijg je er ook nog dankbaarheid voor terug en dat doet de mens goed, zo is in ieder geval hun ervaring. Jack houdt zich ook nog bezig als medewerker in een 'bruin café' voor ouderen, is gastheer bij de Zonnebloem.
Rie lijkt haar leven lang al wel vrijwilliger te zijn geweest. Zonder volledig te zijn is ze actief (geweest) bij Graag Gedaan, de Nierstichting, het Collectecomité, het Oranjecomité, de R.K.-kerk. Dat ze altijd klaar staat voor de medemens blijkt ook uit een in het Veldhovens Weekblad verschenen column: ' Hoe dat ook zij, ik kwam haar (Rie) om de haverklap (in de winkel van AH) tegen, al zoekende en al langs rennende. Tot ze me liet weten dat ze bezig was voor een kennis, die ook al niet kon vinden wat ze zocht. Het gevolg was dat ik haar opnieuw enkele malen passeerde, omdat haar hulpactie dat kennelijk nodig maakte. De laatste keer dat ik haar tegenkwam, riep ze me toe, dat ze nu haar eigen winkelwagentje kwijt was. Al had ik het graag gedaan ik kon haar niet helpen'.