Terug naar nieuws

Intense verhalen en nuttige tips tijdens symposium ‘Samen sterk voor jonge mantelzorgers’

Samen met de ervaringsdeskundigen en het publiek is het symposium ‘Samen sterk voor jonge mantelzorgers’ op 21 februari 2019 een bijzonder leerzame avond geworden. Met stellingen als “Dat je thuis zorgtaken hebt, is een makkelijk excuus om je huiswerk niet te maken” en “Ik heb de afgelopen week contact gehad met een jonge mantelzorger” wist de avondvoorzitter Maarten Klomp in één seconde de aandacht van het publiek te trekken.

Dat één op de vier jongeren een jonge mantelzorger is, was bij de meeste aanwezigen niet bekend. Ook de definitie jonge mantelzorger was niet helemaal duidelijk.

Het was geen avond om rustig onderuit te gaan zitten. Maarten Klomp had veel interactie met het publiek. Hij gaf na het deponeren van een nieuwe stelling, het publiek een paar minuten tijd om te discussiëren met de buurvrouw/man. Daarna liet hij weer centraal een paar mensen aan het woord.

De avond had veel ruimte voor persoonlijke verhalen van de ervaringsdeskundigen. In een aangrijpend filmpje verwoorden 3 jonge Veldhovense mantelzorgers heel duidelijk hoe zij het ervaren om op te groeien in een gezin met zorgen om en zorgen over een ander gezinslid.

Een drietal andere 'jong volwassen' ervaringsdeskundigen werden geïnterviewd. Op de vraag, of tijdens gesprekken met hulpverleners of andere, ooit gevraagd is hoe het ECHT met hun ging, volgden een eenduidig ‘NEE’. Ook waren ze van mening dat als ze zichzelf eerder herkend hadden als jonge mantelzorger, geweten hadden dat ze niet de enige waren, ze daar veel aan gehad zouden hebben. Pas een paar jaar geleden zijn ze in contact gekomen met Stichting Vanzelfsprekend en hebben ze ontdekt dat het delen met andere jonge mantelzorgers echt helpt.

De antwoorden op de vraag ‘Wat heeft het met jullie gedaan?’ maakte duidelijk dat aandacht besteden aan jonge mantelzorgers belangrijk is. De ene ervaringsdeskundige kreeg al jong slaapproblemen en ging in haar puberteit stomme dingen doen. Gelukkig voegde ze hier meteen aan toe dat alles nu op zijn pootjes terecht is gekomen. De andere gaf aan dat hij heel snel volwassen geworden is en weinig jeugd heeft gehad. De derde ervaringsdeskundige vindt het nu nog steeds lastig om zichzelf voorop te stellen, ze vergeet zich zelf nog geregeld. Toen ze op zichzelf ging wonen, viel ze in een gat omdat ze geen zorgtaken meer had. Met alle 3 gaat het op dit moment gelukkig redelijk goed.

De tips van deze 3 voor de professionals waren eenvoudig en duidelijk:

  • Vraag eens aan de broertjes en/of zusjes van iemand die ziek is hoe het met ze gaat.
  • Verdiep jezelf in het onderwerp zodat je jonge mantelzorgers gaat herkennen.
  • Noem het beestje bij de naam: noem het een jonge mantelzorger! Zodat een jongere zich erin kan herkennen.
  • Ook als is er geen probleem, geef het gewoon aandacht als je het tegen komt!

Het muzikale intermezzo, van de ervaringsdeskundige Eveliene, was na afloop van dit intense interview een fijne afleiding om je gedachten even te ordenen.

Marleen Gerearts, afgestudeerd op het onderwerp Jonge mantelzorgers, en Bart van Stichting Vanzelfsprekend kwamen aan het woord. Door hun verhaal werd het nog duidelijker dat erkenning en herkenning van de doelgroep ‘jonge mantelzorgers’ door de omgeving erg belangrijk is.
Als laatste vroeg Maarten Klomp ‘Wat neem je mee naar huis’ en ‘Wat ga je morgen anders doen’. Uit de antwoorden bleek wel dat de ervaringsverhalen van de jonge mantelzorgers goed binnen waren gekomen. En dat is precies wat de bedoeling was van de organiseerde partijen.
Na afloop was er uitgebreid de tijd om te netwerken onder het genot van een drankje en een hapje. Mede dankzij een donatie van de Rabobank kijken we terug op een gevarieerde en informatieve avond.

Bekijk hier de foto's van deze avond

Dit symposium was georganiseerd door MEE Zuidoost Brabant, Gemeente Veldhoven, Severinus, GGD Brabant-Zuidoost, Lumens, GGzE, Cordaad Welzijn, SWOVE en Gezondheidscentrum Heikant.