Terug naar nieuws

In gesprek met een mantelzorger

In gesprek met een mantelzorger
Ik ben 84 jaar, getrouwd en moeder van 2 zonen en 1 dochter. Ook ben ik oma van 7 kleinkinderen. 1 zoon is helaas op 37 jarige leeftijd overleden aan leukemie. Ik mis hem enorm, maar zijn positiviteit en de hechte band met mijn zoon en dochter geven mij de kracht om door te gaan.

Nadat de kinderen naar de middelbare school gingen ben ik jaren als onderwijzeres werkzaam geweest bij basisschool de ‘Op Dreef’. Eerst als vrijwilliger, maar later als werknemer.

Mijn man heeft sinds 3 jaar de diagnose ‘Alzheimer’.
Dit had een grote impact op me. Zijn karakter bleef hetzelfde, maar ik was mijn maatje en gesprekspartner kwijt. Ook moest ik opeens alles alleen doen. Hierdoor zat ik in die periode met veel vragen en onzekerheden.

Ik kon daarmee altijd bij Hannie van ‘Steunpunt Mantelzorg’ bij SWOVE terecht.
Ze luisterde naar me, gaf me goede tips en concrete hulp. Door deze gesprekken kreeg ik weer energie en het gevoel de situatie weer aan te kunnen. Ook gingen mijn man en ik in die periode naar ‘koffie bijeenkomsten in de Merefelt’ die SWOVE organiseert. Dat was echt een uitje voor me. Ik kon mijn verhaal daar kwijt bij gelijkgestemden. Dat gaf me weer energie om door te gaan.

SWOVE heeft me ook gesteund bij het maken van moeilijke beslissingen.
Zoals de stap naar ‘dagopvang voor mijn man’. Eerst 1 dag en later 2. Ik vond dit een hele moeilijke beslissing, maar tegelijkertijd gaf het me lucht om weer eens iets voor mezelf te doen. Daar knapte ik echt van op.

Vóór de coronapandemie gingen we altijd naar de bijeenkomst bij ‘de Molen’ van SWOVE. Deze bijeenkomsten voor echtparen ‘inclusief lunch en activiteit’ zijn enorm goed verzorgd. Door de aanwezigheid van vrijwilligers hoef ik daar even niet te zorgen en kan ik echt ontspannen en genieten. Echt geweldig.

Daarnaast bezochten we samen ook altijd het ‘Dementie-café’ van SWOVE.
Hier worden enorm interessante onderwerpen besproken over ‘Dementie’. Mijn zoon en dochter gaan hier ook altijd mee naar toe. Het is erg leerzaam en fijn om hier samen naartoe te gaan.

Door de corona maatregelen is de dagopvang van mijn man weggevallen.
We komen nauwelijks meer buitenshuis. Mijn enige uitje is het wekelijkse bezoek aan de AH, vroeg in de ochtend. Om iets om handen te hebben ga ik poetsen, lezen, schrijven, fotoboeken bekijken, tv kijken of bellen. Dat heb ik echt nodig, anders wordt het wel saai.

Gelukkig wordt er veel belangstelling getoond en hulp aangeboden.
Ik heb heel veel aan mijn kinderen, daar ben ik erg dankbaar voor. Maar ook ondervind ik veel steun van de Taag en SWOVE. Via een wekelijks bezoek op 1 ½  meter afstand, via de telefoon of per post. De contacten met hen betekenen heel veel voor me. Het is zo fijn om even met anderen te kunnen praten.

Het valt me op dat mensen in deze corona tijd ‘echt’ meeleven met elkaar.
Via een brief in de brievenbus met hartelijke woorden. Maar ook belangstelling van mensen in de buurt als je in de tuin aan het werken bent. Ik hoop dat het medeleven met elkaar ook na de corona pandemie blijft.

 

Bezoek www.swove.nl voor meer inspirerende ervaringsverhalen.