Terug naar nieuws

In gesprek met Patricia Kohlen: ouderenadviseur specialist eenzaamheid

In gesprek met Patricia Kohlen.
gecertificeerd, ouderen adviseur ‘eenzaamheid’ bij SWOVE
Over de impact van eenzaamheid op het leven van 2 van haar cliënten en het effect van de begeleiding die ze hen geeft. Dit is deel twee van twee ervaringsverhalen.

Een cliënt (84 jaar) is na het overlijden van haar man, in een diep gat gevallen.
De onderliggende reden daarvan was ‘eenzaamheid’. Het is een ontzettend lieve, zelfstandig wonende vrouw. Samen met haar man had ze altijd een succesvolle onderneming en daarnaast een rijk sociaal leven. Ze gingen er samen veel opuit.

Ze was altijd erg begaan met vrienden en familie en stond altijd voor hen klaar.
Ze is echt een vrouw die haar eigen leven terzijde schoof om ander te helpen, zonder daar iets voor terug te verwachten.

Vrienden en familie maakte hier wel eens misbruik van, als ze daar profijt van hadden.
Maar vooral na het overlijden van haar man liep ze hierop vast. Men bleef namelijk een bepaalt verwachtingspatroon van haar hebben. Ze verwachten dat ze net als anders 24/7 voor hen klaar stond. En keken haar eropaan als ze bepaalde dingen, ‘die ze eerst wel deed’, nu niet meer kon doen. Daar kwam bij dat ze zelf ook hoge verwachtingen had van zichzelf. Hierdoor mocht ze van zichzelf niet voldoende rouwen om haar echtgenoot en kwam ze niet voor zichzelf op.

Het gevolg was dat ze weinig tijd en ruimte had om het overlijden van haar echtgenoot te verwerken. Hierdoor kwam ze in een neerwaartse spiraal terecht. Ze ging zichzelf stom vinden omdat ze niet meer kon doen wat ze al die tijd had gedaan. En kreeg depressie achtige klachten. Stemming onderdrukkende medicatie wilde ze niet, waarna de huisarts haar naar SWOVE verwees.

Ik ben al snel 1 op 1 met haar de cursus ‘creatief leven’ gaan doen.
Ik ging elke week 2 uur naar haar toe om alle oefeningen te doen. Na 4 weken kwam er een breekpunt en ging ze haar leven anders zien. Daarna ging het opeens een stuk beter met haar.
Het mooiste compliment dat ik kon krijgen na 6 weken kwam van haar dochter.
Ze zei: ‘Als ik nu mijn moeder bel, dan heb ik geen knoop meer in mijn maag als ik ophang’. ‘Ik hoor aan haar stem dat het beter gaat en merk dat ze een stuk prettiger in hun vel zit’. Ze keek weer op een positieve manier naar het leven en kwam meer voor zichzelf op.

Loopt u rond met eenzaamheid gevoelens? En wilt u graag meer weten over de cursus creatief leven of overige hulp mogelijkheden binnen SWOVE? Neem dan contact op met Patricia.

Patricia Kohlen
Ouderenadviseur / Specialist eenzaamheid bij SWOVE
Tel: 040-2540066
Email: p.kohlen@swove.nl
Website: www.swove.nl