Terug naar nieuws

In gesprek met Patricia Kohlen: gecertificeerd, ouderen adviseur ‘specialist eenzaamheid’ bij SWOVE

In gesprek met Patricia Kohlen gecertificeerd, ouderenadviseur ‘specialist eenzaamheid’ bij SWOVE

Over de impact van eenzaamheid op het leven van twee van haar cliënten en het effect van de begeleiding die zij hen geeft. Dit is deel 1 van twee ervaringsverhalen. Volgende week volgt deel 2.

Een cliënt ( 62 jaar) kreeg eenzaamheidsgevoelens na de renovatie van haar huis.
Nadat ze hun huis terug hadden, was het voor haar gevoel haar huis niet meer. Ze voelde zich als een vreemde in haar woning. De dozen heeft ze nog niet eens uitgepakt.

Hierdoor is ze het contact met zichzelf kwijtgeraakt. Haar baken is ‘door de renovatie van haar huis’ weggeslagen onder haar voeten. Hierdoor is ze in het gevoel van eenzaamheid terecht gekomen.

Daarnaast heeft ze tijdens de corona pandemie ook een angststoornis ontwikkeld.
Ze kijkt veel naar het nieuws en maakt zich veel zorgen. Ze durft niet meer naar buiten te gaan of met andere mensen te praten. Daar komt bij, dat andere ook het gesprek niet meer aan durven te gaan met haar. Haar kinderen blijven op afstand en zetten de boodschappen bij haar deur af. Uit angst om hun moeder te besmetten. Haar wereld staat door deze samenloop van omstandigheden helemaal op zijn kop. Ze is helemaal in zichzelf gekropen.

Gelukkig heeft ze zich aangemeld voor de cursus ‘Creatief leven’ van SWOVE.
Alhoewel deze cursus door de corona maatregelen niet plaats kan vinden momenteel,
heb ik 1 tot 2 keer per maand gesprekken met haar via de telefoon. In het begin van onze gesprekken is ze vaak erg gespannen en heeft ze een erg hoge ademhaling.

Na een uur samen praten, is haar spanning weer gezakt en kan ze er weer tegenaan.
We hebben het over de meest uiteenlopende dingen. Doordat ze vast zit in haar emotie, is het goed voor haar om andere dingen te horen en te zien. Zodat haar angststoornis wat onderdrukt wordt.

Ik hoop dat de cursus ‘Creatief Leven’ weer snel van start kan gaan.

Loopt u rond met eenzaamheid gevoelens?
En wilt u graag meer weten over de cursus creatief leven of overige hulp mogelijkheden binnen SWOVE? Neem dan contact op met Patricia.

Patricia Kohlen
Ouderenadviseur / Specialist eenzaamheid bij SWOVE
Tel: 040-2540066
Email: p.kohlen@swove.nl
Website: www.swove.nl