Terug naar nieuws

In gesprek met Marion van Bekkum.

In gesprek met Marion van Bekkum.
Ondersteuner bij ‘Samen de dag door’ en ‘Steunpunt Mantelzorg’ van SWOVE.

Ik ben Marion van Bekkum, ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Sinds 3 jaar werk ik met veel plezier bij SWOVE. Ik geef ondersteuning bij de activiteiten van ‘Samen de dag door’ en ‘Steunpunt Mantelzorg’. Daarnaast motiveer ik vrijwilligers die de deelnemers daarbij begeleiden.

‘Samen de dag door’ is laagdrempelige dagopvang voor kwetsbare ouderen in Veldhoven.
De kwetsbare ouderen wonen vaak alleen of zorgen voor hun partner. Zij vinden het vaak moeilijk om (alleen) de dag door te komen. Als gevolg hiervan komen zij 1 of 2 keer per week naar de dagopvang. Voor de gezelligheid en om contact te hebben met anderen. Ze geven zelf aan wat ze willen doen, zoals wandelen, gymoefeningen, samen kletsen, muziek luisteren of creatief bezig zijn. De ouderen blijven zo mentaal en fysiek actief, wat enorm belangrijk is. Ik ben aanspreekpunt voor de vrijwilligers rondom de activiteiten en zorg voor de materialen en ruimtes. Daarnaast bereid ik activiteiten voor en draag ik oplossingen aan waar nodig.

‘Steunpunt Mantelzorg’ is er voor alle mantelzorgers in Veldhoven.
Inwoners van Veldhoven kunnen zich inschrijven als mantelzorger bij Steunpunt Mantelzorg als ze langdurig voor iemand anders zorgen. Dit geld ook voor jonge mantelzorgers. Het Steunpunt is open op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur. Mantelzorgers kunnen voor een gesprek ook een afspraak maken op een ander moment.

De activiteiten die we organiseren geven mantelzorgers het gevoel er weer tegenaan te kunnen.
Van de twee wekelijkse lunch bijeenkomsten voor mantelzorgers en hun partner, genieten de deelnemers enorm. Je ziet hier echt vriendschappen ontstaan. Ook aan de koffiebijeenkomsten, waar mantelzorgers en hun partner binnen kunnen lopen, is veel behoefte. Mantelzorgers vinden elkaar hier en praten samen over vragen en zorgen die ze hebben. Je ziet dat, dat hen goed doet.

Diverse partijen in Veldhoven werken met SWOVE samen om kwetsbare ouderen een leuk uitje te bezorgen. Zo kunnen mantelzorgers zich een paar keer per jaar inschrijven voor een diner bij ‘Route 66’ of een authentieke Indiase lunch’. Dit zijn enorm leuke ‘uitjes’, waar ze echt naar uitkijken.

Ik vind het triest voor de ouderen dat de activiteiten door de corona maatregelen niet door kunnen gaan. Veel deelnemers zitten nu in een moeilijke situatie. Vele van hen komen de deur niet uit en missen hun vertrouwde sociale contacten en uitjes. Vooral de kwetsbare ouderen van ‘samen de dag door’ en mantelzorgers waarvan we weten dat ze het zwaar hebben, worden gebeld door medewerkers van SWOVE. Om een luisterend oor te bieden, maar ook om hulp te bieden of externe hulp in te schakelen wanneer nodig.

Om deelnemers van ‘samen de dag door’ actief te houden ontwikkelen we  'doe activiteiten’ voor hen.
Hierbij kun je denken aan ‘een oranje quiz met koningsdag’, een puzzel of raadsel met foto’s, liedjes of woorden van vroeger. Maar ook aan oefeningen om in beweging te blijven en voedingstips. De vrijwilligers van ‘samen de dag door’ bellen wekelijks met deelnemers. Daarnaast doen ze de ‘doe activiteiten’ eventueel samen door de telefoon. Dit wordt enorm gewaardeerd. We kennen de deelnemers goed en stemmen de activiteiten voor thuis af op hun belevingswereld en interesses.

Heel leuk om te doen, maar ik mis wel het persoonlijke contact met de deelnemers van ‘samen de dag door’, de mantelzorgers, de vrijwilligers en collega’s. Het is zo mooi om de ouderen tijdens bijeenkomsten te zien genieten.  Dat is de reden dat ik mijn werk zo leuk vind.

 Voor mantelzorgers proberen we er ook te zijn door ‘online ‘Pilates’ lessen te organiseren.
Er heeft nu 1 online ‘Pilates’ les plaatsgevonden, waarop erg enthousiast is gereageerd. Om die reden volgt er in juni weer een les’. Daarnaast zijn we voor mantelzorgers ook bezig met de ontwikkeling van een ‘online Yoga les’

 We willen mantelzorgers de mantelzorgwaardering geven waar ze recht op hebben.
Alle mantelzorgers in Veldhoven die ingeschreven staan bij Steunpunt Mantelzorg krijgen eind van het jaar een waardering. Mantelzorgers krijgen een ‘flyer’ thuis met een “zorg-je-nog-formulier”. Hiermee kunnen mantelzorgers kenbaar maken of ze nog voor iemand zorgen en hoeveel uur in de week zij ‘momenteel’ mantelzorg verlenen. Op die manier kunnen wij ons systeem bijwerken en de waardering overhandigen aan het einde van dit jaar.