Terug naar nieuws

In Gesprek met Marianne; maaltijd bezorger SWOVE

Ik ben Marianne Verbeek en ben 56 jaar, getrouwd en moeder van 3 dochters. Jarenlang ben ik als verpleegkundige werkzaam geweest in het ziekenhuis, maar moest daar een paar jaar geleden door rugklachten mee stoppen. Daarna ben ik in de politiek gegaan en vrijwilligerswerk gaan doen bij SWOVE. Van de politiek heb ik inmiddels afscheid genomen. Vrijwilligerswerk doe ik nog steeds bij SWOVE en Humanitas.

Het vrijwilligerswerk bij SWOVE geeft mij een uitdaging en voldoening:
Bij SWOVE ben ik jaren terug gestart bij Vrijwillig Ter Zijde, als ondersteuner van mantelzorgers van terminale gezinsleden. Dit sloot heel goed aan bij mijn ervaring als verpleegkundige. Het daagde me uit en gaf me veel voldoening. Verder heb ik me via SWOVE een tijd ingezet als maatje van 2 oudere vrouwen en begeleider van een echtpaar.

Zingeving en het gevoel van nut te zijn:
Ik wil me graag nuttig maken en helpen waar nodig om het welbevinden van mensen te verbeteren. Daarom heb ik februari j.l. gereageerd op een interne oproep binnen SWOVE. Zij zochten door de corona pandemie en verandering van maaltijden leverancier meer maaltijd bezorgers. Sindsdien bezorg ik 3 keer in de week tijdens het middaguur warme maaltijden bij ouderen in Veldhoven.

Mijn ervaring als maaltijdbezorger bij SWOVE is dat mijn bezoek vaak het enige contact op de dag is.
De gasten van de maaltijdenservice kijken ‘echt uit’ naar je bezoek. Veel ouderen zijn nu extra eenzaam, aangezien hun familie vaak ver weg woont en niet langs kan komen. Daarnaast vallen nu al hun vaste sociale activiteiten weg, waardoor ze op een dag vaak niemand ander zien of spreken.

Het bezoek is direct ook een controle moment.
Ik scan vanuit mijn achtergrond als verpleegkundige altijd of de mensen zijn aangekleed en of ze er gezond uitzien. Via het bezoek check ik dus ook direct hoe het met ze gaat. Dit doe ik onbewust, maar is erg belangrijk.

Ze hebben gewoon een gezonde warme maaltijd nodig.
Veel van de ouderen (vooral weduwenaren) kunnen zelf niet goed koken en hebben een klein netwerk. Voor de corona crisis gingen deze mensen vaak naar een eetpunt, maar deze vallen nu weg. Er is anders dus niemand die voor hen kookt.

Daarnaast stimuleer ik hen om in beweging te blijven.
Sommige ouderen durven in deze corona - tijd geen wandeling meer te maken buitenshuis. Die komen straks niet meer uit hun stoel. Ik vertel hen dat ze buiten best even een wandeling kunnen maken, mits ze afstand houden van andere mensen. Dit is vaak erg verhelderend voor de ouderen.

De corona crisis heeft helaas wel impact op het contact met de ouderen.
Ik kan nu niet zomaar even mee naar binnen gaan voor een kopje koffie of iemand bemoedigend aanraken. Je moet de ouderen er vaak op blijven attenderen dat het belangrijk is om afstand te houden. Die 1 ½ meter afstand maakt het contact voor mijn gevoel soms afstandelijker en kortstondiger dan ik zou willen.

Bezoek www.swove.nl voor meer inspirerende ervaringsverhalen.