Terug naar nieuws

Eenzaamheid is er altijd

Eenzaamheid, een bekend begrip waaraan we een eigen invulling geven. Je kunt het, volgens kenners, herkennen aan een terug getrokken bestaan leiden, aan minder contact hebben met de buren of kennissen. Die eenzame oudere persoon in de straat die niemand ziet. Maar is dat wel een duidelijk signaal? Wie kan zeggen dat die persoon eenzaam is? Alleen de persoon zelf weet dit. De gekleurde bril waar we doorheen kijken, geeft meer inzicht in het eigen oordeel over eenzaamheid dan daadwerkelijk zo is.
In tegenstelling tot de jarenlange psychologische verdeling van eenzaamheid in sociaal, emotioneel en existentiële eenzaamheid, is eenzaamheid op de eerste plaats een lichamelijk signaal van een verbroken patroon met iets of iemand.

Wat heeft dit patroon verbroken? Een gebeurtenis in het leven. Bijvoorbeeld een promotie naar een andere functie, het krijgen van een kind, pensionering, een verhuizing, het overlijden van een dierbare, na de zomer naar een nieuwe school of klas gaan, een verminderd functioneren van het lichaam, beperkte financiële middelen hebben etc. Elke verandering in het leven zorgt voor chaos en onrust.

Over het algemeen weten we hier uit te komen en weer te genieten van het leven. Eenzaamheid is een onderdeel van het leven, we ervaren dat allemaal in meer of mindere mate. Zoals rouw en verlies, is eenzaamheid ook een onderdeel waar je doorheen moet om eruit te komen. Mocht het na negen maanden tot een jaar het gevoel van eenzaamheid niet verminderd zijn, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Alleen kom je er dan niet meer uit. Welke hulp is er dan? Zou u meer hierover willen weten, neem vrijblijvend contact op met de Specialist Eenzaamheid i.o. van SWOVE, te bereiken op 040-2540066 of p.kohlen@swove.nl