Terug naar nieuws

Dementheek

Heb je vragen over dementie? Of wil je je ervaringen met de ziekte graag delen met iemand anders? Dat kan tijdens de inloopmomenten van de dementheek, waar je ook aan kunt sluiten bij leuke laagdrempelige activiteiten.

Zaterdag, op wereldalzheimerdag, werd in de Bibliotheek Veldhoven onder grote belangstelling de Dementheek geopend.
Na inleidende woorden van welkom en dank aan de sponsoren van Woerkum, Hoevenaars en Rotary Eindhoven/Welschap door mevrouw Dorien Prinsen, directeur bibliotheek, benadrukt Carolien van der Heijden van Swove het belang van de Dementheek.
Ontspannen sfeer. Carolien van der heijden: "In een ontspannen sfeer kan in de Dementheek kennis worden genomen van alle mogelijke informatie over dementie. Met name mantelzorgers kunnen hier hun voordeel mee doen en daarmee beter begrijpen wat er omgaat in de dementerende mens. Dementie is een aspect in het leven waar we allemaal mee te maken hebben en/of mee te maken zullen krijgen.”

Spel op het interactieve bord bij de opening van de Dementheek in Veldhoven. © Dave Hendriks - Foto Muelenhof
Na deze inleiding neemt Nederlands oudste columniste Marjan Berk het woord. Berk: "Ik ben nu 87 jaar en neem geen pauzes meer! Ik was onder meer in een verzorgingshuis in Wijhe waar participatie het sleutelwoord is om met dementerenden om te gaan. Praat er mee en vraag wat ze leuk vinden, er gaat dan een wereld voor je open!”
Betrokken bij de ouderen
Pierre Bijnen is een van de 12 vrijwilligers van Swove die de Dementheek bemensen. Bijnen: "Ik voel me betrokken bij de ouderen en Swove en heb met de andere vrijwilligers 2 bomvolle cursusdagen gehad om een deel van de materie eigen te maken, we hebben er allemaal veel zin in!” Daarna memoreert Mariënne van Dongen, wethouder het belang van de Dementheek en opent Marjan Berk de Dementheek.
De dementheek heeft ook een Belevenistafel. Dat is een rolstoelvriendelijke tafel met een ingebouwd beeldscherm dat reageert op aanrakingen. Je kunt er samen foto's of films op bekijken, een spel op spelen, meezingen met liedjes en nog veel meer. De Belevenistafel zorgt voor leuke momenten. Hij activeert het geheugen en de fijne motoriek en stimuleert het contact. Kom gerust een kijkje nemen tijdens de inloopmomenten.

Geschreven door Dré Jonkers