Terug naar nieuws

CityCentrum steeds Dementievriendelijker

Tekst: Ad Adriaans

https://veldhoven.nieuws.nl/nieuws/32917/dementievriendelijke-samenleving-stap-dichterbij-in-veldhoven/

Door de toename van het aantal mensen met de diagnose dementie, treffen winkeliers deze steeds vaker in hun winkel aan. SWOVE introduceert nu een kaartje als handvat om met deze mensen het gesprek aan te gaan.

In de Bruna staat een geldautomaat. Regelmatig komt het voor dat een klant zijn of haar pincode niet meer weet. Vaak betreft het mensen die in het beginstadium van dementie zitten. Veldhoven telt nu ruim 800 mensen met de diagnose dementie. Dat loopt op naar 1600 in het jaar 2040. “Er zit gemiddeld 6 jaar tussen het verschijnen van de eerste signalen en het stellen van de diagnose. Al die mensen lopen rond in de maatschappij. Dus ook winkeliers krijgen er absoluut mee te maken”, zegt Carolien van der Heijden, adviseur Welzijn Wonen Zorg en DementieCafé van SWOVE.

Om winkelmedewerkers een handvat te geven om met de klant in gesprek te gaan, ontwikkelde SWOVE een kaartje. Op één deel van het kaartje worden naam, adres en telefoonnummer van de klant ingevuld. Met een handtekening geeft deze toestemming dat SWOVE contact mag opnemen. De winkelier regelt dat het kaartje bij SWOVE terechtkomt. Op het andere deel van het kaartje staan de contactgegevens van SWOVE. Dat krijgt de klant mee naar huis.

De kaartjes en een raamsticker zijn inmiddels verspreid onder de winkeliers in het Citycentrum en het politiebureau. Er komt nog een moment van kennisoverdracht voor personeelsleden van winkels zodra de coronamaatregelen dat toestaan. Op een later tijdstip wordt het kaartje ook aan de winkels in de Kromstraat verstrekt.